Culinaire Tour Harderwijk – Gastronomisch Gilde

Verslag ALV Culinaire Tour Harderwijk – 26 mei Gastronomisch Gilde

Rond twee uur druppelden de meeste Gildeleden binnen bij Hotel Baars aan het Kerkplein. Het welkom was hartelijk en informeel: “Blij dat je er bent! Hoe is het met je?”. Daarbij werd direct koffie of thee geserveerd, uiteraard met een stuk échte Harderwijkerkoek.

Om half drie nam iedereen plaats in de vergaderzaal, waar voorzitter Hans Everse de Algemene Ledenvergadering opende. Het was een strak en overzichtelijk programma. De kascommissie verleende decharge voor de jaarrekening en er werd even stilgestaan bij het overlijden van drie oud-leden: Henk Delmoye, Cees Complet en Jonnie Boer. Ieder van hen drukte op zijn eigen manier een stempel op het Gilde.

Natuurlijk was er ook ruimte voor feestelijke momenten: maar liefst 45 jubilarissen die al 12,5, 25 of zelfs 40 jaar lid zijn, werden in het zonnetje gezet. Met namen als Bert van Beurten, Hans Kerssemakers en Bert van Manen mag je gerust spreken van Oud Goud. Bij het eerste drankje kwamen de verhalen al snel los – een gezellige kakofonie van culinaire herinneringen en sterke anekdotes.


? Culinaire wandeling door Harderwijk

Om vijf uur klonk het startsein voor het eerste gerecht bij Restaurant Basiliek van Michelin-chef Yornie van Dijk:

  • Scheermes met schorseneren en een dressing van het kookvocht, olijfolie en gebrande dille.
    Wijn: Grüner Veltliner 2023 van Petra Unger (Kremstal) – een frisse match.

Daarna volgde:

  • Hamachi yellow tail (Zeeland), dry aged, met radijs in diverse bereidingen en een saus van visbouillon, zeewier en boter.
    Wijn: 10 jaar oude Garnatxa Negra – een witte wijn van rode druiven, met lichte oxidatieve, nootachtige tonen. Een verrassend goed huwelijk met de vis.

Tussen de gerechten door wandelden we door historisch Harderwijk – sinds 1231 in bezit van stadsrechten en vanaf 1252 een trotse Hanzestad. Handel, herbergen en gastvrijheid zitten hier al eeuwen in het DNA.


? Tweede stop: Bella Ciao – Omar Dahak

Hier werden we opnieuw warm ontvangen, ditmaal met:

  1. Ceviche van zeebaars (van nieuwe sponsor Visco) met tomaat, basilicum, olijf, passievruchtfoam en een krokant van broodkruim met kerrie.
    Wijn: Albarinho, Vinho Verde 2024 (Noord-Portugal) – fris en aromatisch.

  2. Gebakken coquille (ook van Visco) met romige risotto.
    Wijn: Spätburgunder Petri 2021, op barrique gerijpt – een prachtige combinatie die velen deed roepen: “Meer, meer!”


? Afsluiter bij Hotel Baars

Terug bij Hotel Baars wachtte het dessert, verzorgd door bestuurslid René:

  • Opgeklopte verse geitenkaas, gemarineerde rozijnen en kletskop

  • Parfait met in wodka gemarineerde aardbeien, een vleugje soja en zout, geserveerd met Harderwijker cake

Wijn: Merlot Spätlese 2022 Trocken (Burgenland, Ovino) – vol en zacht.


Na al deze heerlijke gerechten en wijnen, waarbij onze nieuwe sponsors zich bijzonder genereus toonden, kunnen we terugkijken op een geslaagde Gildedag. Opnieuw werd duidelijk: goed eten en mooie wijnen brengen mensen samen.

Gerard Walters