ROC Friese Poort grote winnaars Zout Challenge

ROC Friese Poort zijn de grote winnaars van de ‘Minder Zout, Meer Smaak Challenge op Gastvrij Rotterdam’. Deelnemers moesten een 3-gangen diner bereiden uit een ‘blackbox’. De gerechten mochten maximaal 2 gram zout per persoon bevatten. De Challenge is een initiatief van de Jonge Garde (de vakgroep voor studenten van het Gastronomisch Gilde) in samenwerking met Gastronomisch Gilde en de Nierstichting. Met deze vakwedstrijd willen zij de horeca zoutbewuster maken. Vanmiddag gingen 5 teams met elkaar de strijd aan op Gastvrij Rotterdam.

Juryvoorzitter Jeroen van den Heuvel: “We mogen trots zijn op de deelnemers. De afgelopen jaar hebben ze weinig wedstrijdervaring kunnen opdoen, maar ze hebben een hoog niveau neergezet tijdens deze wedstrijd. Dit biedt perspectief voor de toekomst.”

 

Winnende creaties

Onder toeziend oog van een 6-koppige jury, onder leiding van Jeroen van den Heuvel, streden de jonge talenten om de winst.

Nieuw in deze editie was dat er ook deelnemers uit de zwarte brigade onderdeel waren van de teams. Nieuw dit jaar waren er ook prijzen voor de beste tafelbereiding – winnaar Shania Bouman van het Albeda Maassluis - en beste wijn – spijs combinatie – winnaar Bonne Wiersma van ROC Friese Poort.

 

Uitslagen

Winnaars ROC Friese Poort – Bonne Wiersma, Max de Jong en Youri Hiemstra

2e prijs: Albeda Maassluis – Hidde Staas, Maartje Hofman, Shania Bouman

3e prijs Rijn IJssel college – Martijn van Alst, Janoe van de Camp, Koen Harperink

Beste tafelbereiding: Shania Bouman

Beste Wijn/ spijs combinatie: Bonne Wiersma

Beste voorgerecht: Max de Jong en Youri Hiemstra

Beste hoodgerecht: Max de Jong en Youri Hiemstra

 

Minder Zout, Meer Smaak Challenge
De ‘Minder Zout, Meer Smaak Challenge is voortgekomen uit de samenwerking tussen Dutch Cuisine opleidingen, Nierstichting en Nierstichting-partners. Als onderdeel van de campagne van de Nierstichting voor een zout bewustere horeca.

 

SVH Meesterkok Jeroen Robberegt is blij dat de jeugd bewuster aan het worden is van het zoutgebruik in de keuken. Deelnemers hebben vandaag laten zien dat ze een bewuste keuze hebben gemaakt in de keuze van producten in smaak en beleving.

 

Annemiek Dorgelo, Programmamanager Preventie van de Nierstichting: “Wij zijn ontzettend blij met dit initiatief. Het is erg belangrijk dat chefs in opleiding al in een vroeg stadium leren dat je met minder zout toch heel smaakvol kan koken. Minder zout is essentieel voor de gezondheid van je nieren”.

 

Gerard Voskuilen, bestuurslid van het Gastronomisch Gilde en initiatiefnemer van de challenge is trots op de deelnemers en ziet het niveau wederom stijgen.

 

 

Inzet van partners
Deze wedstrijd was niet mogelijk zonder onze partners:

  • Scelta Mushrooms
  • Koppert Cress
  • Verstegen Spices & Sauces
  • Hanos
  • Gastronomisch Gilde
  • Dutch Cuisine
  • Nierstichting
  • Cheffix 
  • Tromp & Rueb