Paul Verheul werkt al 35 jaar als chef, kookte voor KLM in Buenos Aires, serveerde Hollandse fine dining aan 350 gasten in Melbourne én opende het Hyatt Regency in Amsterdam. Tegenwoordig verzorgt hij vooral privédiners, met flexibele werktijden, uiteenlopende gasten én een zonnige uitvalsbasis in Spanje. “De ene keer kook ik voor zestig man in een stadsvilla, de andere keer serveer ik een viergangendiner in onze zonnige tuin op Ibiza.”
Van een diner aan zee op Ibiza tot een ‘walking barbecue’ in een Utrechtse stadsvilla: voor privéchef Paul Verheul is geen dag hetzelfde. Met zijn mobiele keuken en creatieve menu’s kookt hij overal waar de gast hem maar nodig heeft. “De afwisseling vind ik fantastisch”, vertelt Verheul. “Ik kan volledig mijn eigen tijd indelen. Kom bij mensen thuis met verschillende achtergronden en culturen. Mag telkens nieuwe menu's samenstellen. Het werken als privéchef verveelt nooit.”
'Het werken als privéchef verveelt nooit'
Ibiza
Naast zijn opdrachten in Nederland besloot Verheul twee jaar geleden zijn werkterrein uit te breiden naar het zonnige Ibiza. Samen met zijn vriendin Sandra Pouw kocht hij een huis aan zee en startten ze het bedrijf Eat, Move, Ibiza. Een totaalconcept waarbij gasten bewegen én dineren. Zo begin je bijvoorbeeld met een trainingssessie van Pouw en schuif je later aan voor een privédiner van Verheul. Dit doet het koppel allemaal in hun eigen huis, dat ze van A tot Z zelf verbouwden om er te wonen én te werken.
CV Paul Verheul
Verheul begon zijn carrière bij De Hoefslag in Bosch en Duin (destijds één Michelinster), onder leiding van Martin Fagel. Hier legde hij de basis in de modern-klassieke Franse keuken. Daarna werkte hij onder andere als souschef in het Kurhaus Hotel in Scheveningen, startte hij als executive chef bij Restaurant Vandaag in Amsterdam en opende hij als head chef het Hyatt Regency Amsterdam. Sinds 2019 werkt hij als privéchef en pakt hij regelmatig grote internationale opdrachten op:
In november kookt hij Dutch Cuisine in Dubai voor een Rotana-hotel.
Sinds 2004 reist hij elke twee jaar naar Uruguay en Argentinië om te koken voor KLM en de ambassades.
In 2019 verzorgde hij het jubileumdiner voor het 100-jarig bestaan van KLM in Buenos Aires.
In 2008 was hij chef tijdens een galadiner in Melbourne op uitnodiging van de Nederlandse Kamer van Koophandel.
Nederland
Waar in Ibiza de gasten bij Verheul thuis dineren, ziet dat er in Nederland anders uit. Daar kookt hij bij de gasten thuis, bijvoorbeeld voor een verjaardag, werkafscheid of ‘zomaar voor de leuk’. Aan elk diner gaat veel voorbereiding vooraf, waarbij Verheul alles nauwkeurig afstemt met de gast. Een menu begint vaak rond 140 euro, maar de uiteindelijke prijs hangt volgens hem volledig af van de groepsgrootte en ingrediënten. Het kan dus goedkoper of duurder uitvallen.
“Ik stem met de gast af uit hoeveel gangen het diner bestaat, of er wijn wordt geschonken – en zo ja, welke – én natuurlijk welke producten we gebruiken. Soms levert dat bijzondere verzoeken op. Zo kookte ik ooit op Ibiza voor een voormalig fotomodel dat geen koolhydraten wilde. Rijst, pasta en brood moesten van het menu. Dat was een leuke uitdaging”, vertelt de chef lachend.
Verschillen
Door zijn werk op twee locaties ziet Verheul ook verschillen tussen zijn Nederlandse en Ibiziaanse gasten. Op Ibiza geven mensen makkelijker geld uit – ze zijn immers op vakantie. Dit terwijl hij in Nederland weleens discussies moest voeren over de te hoge inkoopprijs van tomaten. Op Ibiza zal je dat volgens Verheul nooit horen.
Inspiratie
Voor zijn gerechten zoekt de chef continu naar inspiratie: in vakbladen, leveranciersmagazines, beurzen en héél veel etentjes in andere restaurants. Ook werd hij onlangs lid van het Gastronomisch Gilde. Verheul: “Ze organiseren fantastische evenementen waar je kennis uitwisselt met andere gepassioneerde chef-koks en nieuwe producten proeft. Voor mij is dat goud waard.”
Over Gastronomisch Gilde
Het Gastronomisch Gilde is een Nederlandse vereniging die vakmensen zoals koks en gastvrijheidsmedewerkers samenbrengt. Door wedstrijden, workshops en trainingen stimuleert het gilde kennisdeling en vakbekwaamheid, en ondersteunt het jong talent in hun ontwikkeling. Ook speelt het een rol bij (inter)nationale kookwedstrijden.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ENTREE MAGAZINE.
Tekst: Madelief de Weerd