Sterklas: Hoogste culinaire opleiding in NL

De Sterklas is een initiatief van de Nederlandse SVH Meesterkoks. De Sterklas is al ruim 20 jaar de hoogste culinaire vakopleiding in Nederland. Sterklassers die de opleiding positief afronden behalen het certificaat Gezel Chef-kok.

Het schooljaar van de Sterklas start elk jaar in september. Inschrijven voor de Sterklas-opleiding is mogelijk vanaf januari. De belangstelling voor de Sterklas is groot en het aantal plaatsen beperkt. Zo vroeg mogelijk inschrijven is daarom belangrijk. Inschrijven kan door de stappen te volgen op de Sterklas-website, via deze link.

Heb je nog vragen over de Sterklas-opleiding? Stuur dan een e-mail naar info@sterklas.com. 

8715992881_Sterklas-dr+bw
8715992165_Sterklas-bw

Over de Sterklas-opleiding

De Sterklas is een uitgebreide aanvulling op de niveau 4 beroepsopleiding gespecialiseerd restaurant kok. Tijdens de opleiding wordt dieper ingegaan op bijzondere vaktechnieken. Daarnaast komen ondernemersvaardigheden, keukenmanagement, sociale hygiëne en burgerschap aan bod. De opleiding wordt aangevuld met het SDEN 2 wijnbrevet, basis gastronomie wijn-spijscombinaties, warenkennis, communicatie vaardigheden en algemene vakken zoals rekenen, Engels en Nederlands.

De Sterklas opleiding wordt gegeven bij de Hotelschool Amsterdam van het ROC van Amsterdam, College Centrum en duurt tenminste twee jaar. Heb je een niveau 3.1 en 3.2 opleiding op zak en ben je zelfstandig werkend kok, dan kan je via de Sterklas niveau 4 halen en duurt de Sterklas opleiding in totaal 2 jaar.

Heb je niveau 4.1 – 4.2 gespecialiseerd restaurantkok of bijvoorbeeld de Cas Spijkers Academie afgerond, dan duurt de Sterklasopleiding bij meetbare resultaten 1 jaar. Je sluit de Sterklasopleiding aan het einde af met een proeve van bekwaamheid, met zowel een theoretisch als praktisch examen. Slaag je voor deze beide proeven, dan mag je je Gezel Chef-kok noemen en is dit een belangrijke stap op weg naar de Meesterkok-titel.

 

SVH Meesterkoks en de Sterklas

Ongeveer 20 jaar geleden kwamen SVH Meesterkoks –onder wie Cas Spijkers en Cees Helder– tot de conclusie dat een top vakopleiding nodig is om het hoge niveau van het koksambacht te kunnen blijven garanderen. Ze ontwikkelden daarom de Sterklas-opleiding die opleidt tot Gezel Chef-kok. De SVH Meesterkoks, hun collega SVH Meester gastheren, de betrokken leermeesters en het uitvoerende ROC zorgen er nog steeds met elkaar voor dat de opleiding op het hoge niveau blijft.
Een groot aantal Sterklassers is in de loop van de jaren doorgestroomd naar het niveau van SVH Meesterkok, zoals Onno Kokmeijer, Marcel de Leeuw, François Geurds en Lars van Galen.

Voor meer informatie ga je naar de officiële website van de Sterklas.