Vergeten groenten op je bord!

Door de titel weet je meteen wat dit jaar het thema was tijdens de workshop voor Gastronomisch Gilde-leden bij Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Op maandag 4 november doken ervaren koks van het Gilde en sociëteit Gelderland samen met leerling-koks en docenten van het Rijn IJssel de keuken in, om te zoeken naar de grenzeloze mogelijkheden van vergeten groenten.
Groenten-Wessels+logo

Groentegroothandel Wessels had zijn uiterste best gedaan om de workshop voor de deelnemers heel interessant en uitdagend te maken. De workshopleiders hadden
ruim 35 verschillende soorten groenten op een lange tafel uitgestald. De eerste opdracht was het herkennen van de groenten, daarop volgde de uitleg van Enno Reijnen
en Pim Wessels en kon er geproefd worden.

Cor Onderstal en Menno Jansen hadden een driegangenmenu voorbereid voor de deelnemers. Door te proeven, ervaarden zij dat je met een vegetarisch menu alle kanten
op kan. De uitgangspunten waren de voedingswaarden en gevarieerde bereidingstechnieken. De volgende producten waren erin verwerkt:

Gratin van topinamboer, Schone van Boskoop, appelstroop en gegrilde spitskool.
Wrap van rode linzen gevuld met suikermais, cavolo nero, jam van oerpeen, chips van rammenas en roergebakken crosnes.
Flensjes met compote en roomijs van kweepeer.

Vervolgens gingen de deelnemers helemaal los om zelf van deze ingrediënten lekkere en bijzondere creaties te maken. Het was mooi om te zien hoe de ‘oude’ garde en de
ambitieuze, jonge koks heel actief samenwerkten in de prachtige, nieuwe keukens van de Vakschool.

Door deze activiteit werd ook weer duidelijk dat de uitgangspunten van de Dutch Cuisine (meer groenten en minder vlees) en vegetarische gerechten niet meer zijn weg te
denken in de hedendaagse keuken: ze nemen gelukkig een steeds belangrijkere plek in.

Met culinaire groet,
Henk van Gurp

Weet jij alles over vergeten groenten?

Test hier je kennis door onderstaande producten door te lezen. Ken jij ze allemaal of heb je nooit eerder met een bepaald soort groenten gewerkt?
Red en Green Meat-radijs, rammenas, schorseneren, peterseliewortel, rode zuring, zevenblad, snijbiet, gele en chioggia biet, paarse-, rode en gele oerpeen, pastinaak, crosnes,
cassave, kweepeer, palmkool, meiraap.