Regering verlengt maatregelen Coronavirus.

Gisteravond maakte minister-president Mark Rutte de nieuwe en verlengde maatregelen voor het Coronavirus bekend. Helaas kwam daaruit: de horeca blijft in ieder geval dicht tot 20 mei... Dus wat nu? In dit bericht vertelt Robèr Willemsen, voorzitter van KHN, zijn reacties op de persconferentie van gisteren en praten wij je bij over de 1,5-meter-horeca.
Gastronomisch Gilde

Na afloop van de persconferentie werd Robèr Willemsen gevraagd door Entree Magazine wat zijn reacties waren op de nieuwe en verlengde maatregelen voor het Coronavirus. Kort samengevat: boos en teleurgesteld. “Geen één woord is er besteed aan de horeca. Ik ben heel erg teleurgesteld dat er tijdens de persconferentie geen aandacht is besteed aan enige vorm van perspectief voor de horecabranche. Terwijl het water ons aan de lippen staat” vertelt Willemsen. “Dat het kabinet kiest voor verlenging voor de horecasluiting, daar heb ik begrip voor. Of dat nou tot 20 mei is, zoals nu is besloten, of langer. Het is blijkbaar nodig, dus begrijpelijk. Maar Rutte had in elk geval bepaalde delen van de branche perspectief moeten bieden: wat kunnen we verwachten, waar gaan we heen?” Volgens Willemsen moet het kabinet met een extra pakket steunmaatregelen komen dat ervoor zorgt dat de horeca in deze Coronacrisis alsnog overeind blijft. Hij hoopt dat er achter de schermen in Den Haag hierover gediscusieerd wordt.

KHN heeft inmiddels een concept-protocol ingeleverd bij het Ministerie van Economische Zaken en Milieu. In dit protocol staan de randvoorwaarden beschreven van de 1,5-meter-horeca: hoe kun je ervoor zorgen dat binnen de horecagelegenheid gelet kan worden op hygiëne, gezondheid van het personeel, gezondheid van de gasten, manieren van bediening en routing? Veel ondernemers zijn op dit moment bezig om zich voor te bereiden op de 1,5 meter afstand binnen hun eigen onderneming. Ondanks dat er nog geen protocol hiervoor klaatstaat, valt al in te vullen dat de 1,5-meter-maatschappij voorlopig nog van kracht zal blijven; ook als horeca weer hun deuren mag openen. Maar dit is lastig. Het is praktisch haalbaar, maar niet financieel haalbaar. “Ondernemers krijgen te maken met minder gasten en moeten dus met een ander verdienmodel werken dan voorheen.” vertelt horeca-adviseur Wouter Verkerk. “Een broodje kaas delen, allebei een kopje thee en een tafel twee uur bezet houden? Dat kan niet meer. Voorbij is de tijd van massa is kassa.”

Het zit namelijk zo: volgens Verkerk moet er straks gekeken worden naar het verhogen de minimale gastbesteding en dus niet naar de algemene besteding. Dit zou betekenen dat je moet kijken welke goedkope menu-items je kan schrappen en kan vervangen door een luxer product: van de basic ham-kaas tosti van 3,- euro naar een luxe tosti van 11,95 euro. Ook adviseert Verkerk om aantrekkelijke arrangementen samen te stellen. “Zodat gasten zelf actief kiezen voor een lekkere combinatie en de minimale besteding al met één bestelling halen.”

Maar tot het moment dat de horeca weer open mag, is het een kwestie van afwachten. KHN deelt opzettelijk niet het concept-protocol dat is voorgesteld. Dit om te voorkomen dat ondernemers onnodig handelen of maatregelen gaan nemen op basis van voorstellen die misschien nog zullen worden aangepast, vertelt KHN op hun website. “Uiteindelijk is het aan het kabinet om protocollen goed te keuren en pas op basis daarvan heeft het daadwerkelijk zin om te acteren. Als het zover komt en er bepaalde nieuwe richtlijnen vanuit de overheid worden meegegeven, dan zullen we dit uiteraard direct met onze leden delen” aldus KHN.

Delen