Persbericht: Gastronomisch Gilde vernieuwt wedstrijd aanbod

We leven in een tijd van verandering in onze sector. Het Gastronomisch Gilde is de grootste Nederlandse vereniging voor professionals en aanstormend talent in de Nederlandse Gastronomie en herkent deze veranderingen als geen ander. Daarom is er besloten het wedstrijdaanbod te vernieuwen en uit te breiden. Op de twee grootste Nederlandse horecabeurzen, Horecava en Gastvrij Rotterdam, komen Gastronomisch Gilde wedstrijd arena’s waar professionals de strijd met elkaar aangaan. Hiermee plaatsen we ons vak en de talenten in de spotlight.

Een belangrijke verandering is dat de HANOS Gouden Koksmuts, ook wel bekend als het NK Koken,  de focus verlegt naar deelnemers tussen de 21 en 29 jaar vanaf niveau 4. Hiermee wordt er teruggegaan naar de oorspronkelijke opzet van de HANOS Gouden Kokmuts die jarenlang gediend heeft als springplank voor alle deelnemers in hun verdere carrière. Daarnaast zal er met ingang van dit jaar ook een voorronde plaatsvinden van de HANOS Gouden Koksmuts op Gastvrij Rotterdam. De top 8 zal doorgaan naar de finale op de Horecava 2023. Door deze wijziging zal het NK Jonge Koks niet meer plaatsvinden.

Ook zal het wedstrijdprogramma uitgebreid worden met een wedstrijd die volledig draait om plantaardig koken, deze wedstrijd zal tijdens Gastvrij Rotterdam feestelijk gelanceerd worden. De voorrondes van deze wedstrijd zullen plaatsvinden op Horecava 2023 en de finale op Gastvrij Rotterdam 2023.

Samen met de partners HANOS, Horecava, Gastvrij Rotterdam en Food Inspiration zal er rondom deze wedstrijden een jaarrond communicatieplan ontwikkeld worden waardoor de wedstrijd en haar deelnemers weer top of mind komt bij de sector maar ook daarbuiten.

De overige bestaande wedstrijden zoals de Zoutchallenge, NK Leermeester – Leerling en de Dobla Pastry Battle blijven plaatsvinden op de bekende momenten en locaties.

Gastronomisch Gilde slaat samen met haar partners HANOS, Horecava, Gastvrij Rotterdam en Food Inspiration deze nieuwe weg in. Door de twee wedstrijd arena’s op de grootste horecabeurzen die ons land kent zal het wedstrijd koken weer het podium krijgen dat het verdient. Er is ruimte voor jong talent maar ook bestaand talent wordt zeker niet vergeten.

“Samen kun je meer impact maken dan ieder voor zich. Daarom geven we het Gastronomisch Gilde niet alleen in januari op de Horecava een professioneel podium voor haar wedstrijden te geven, maar ook na de zomer op de beursvloer van Gastvrij Rotterdam” - Robert Melaard, Gastvrij Rotterdam

Juist nu is het belangrijk om het beroep van kok te herwaarderen en zo meer jongeren geïnteresseerd te krijgen in dit mooie vak. Deze vernieuwing zal hier zeker aan bijdragen.” - Florentine Rijkmans, HORECAVA

Meegaan met je tijd, het Gastronomisch Gilde laat zien hoe dit kan binnen de absolute top van culinaire wedstrijden in Nederland” -  Loek Beemster, HANOS  Nederland

De ingeschreven deelnemers van de vorige editie zijn persoonlijk bericht over deze aanpassingen en krijgen de ruimte opnieuw zich in te schrijven. Indien er deelnemersplekken beschikbaar komen zullen deze wedstrijden per 1 juni worden opengesteld.

Veranderingen HANOS Gouden Koksmuts

  • De leeftijd van chef is verlaagd, op maandag 9 januari 2023 niet ouder dan 29 jaar;
  • De leeftijd van de commis is verlaagd, op maandag 9 januari 2023 niet ouder dan 21 jaar;
  • Team bestaat uit 1 chef en 1 commis;
  • Tijdens de voorronde worden er 2 gerechten en 1 amuse bereid door het team;
  • Tijdens de finale worden er 4 gerechten en 1 amuse bereid door het team.

Het wedstrijdreglement komt in de week van 13 juni online op de website van het Gastronomisch Gilde en zal per e-mail worden toegestuurd aan de reeds ingeschreven deelnemers.

Aanmelden kan HIER

Data wedstrijden 

Voorronde HANOS Gouden Koksmuts 19 september 2022
Kick-off 100% plantaardig wedstrijd 20 september 2022
Zoutchallenge 2022 21 september 2022
Finale HANOS Gouden Koksmuts 9 januari 2023
Voorronde 100% plantaardig wedstrijd 11 januari 2023
Dobla Pastry battle 12 januari 2023
Voorronde HANOS Gouden Koksmuts 18 september 2023
Finale 100% plantaardig wedstrijd 19 september 2023
Zoutchallenge 2023 20 september 2023

Winnaars HGK 2020