Minder Zout Meer Smaak gaat door in 2022!

De Nierstichting en De Jonge Garde van het Gastronomisch Gilde slaan de handen in een om meer bewustwording te creëren over het zoutgebruik in de professionele keuken. Afgelopen jaar is er gestart met deze samenwerking en zijn een groot aantal koks bereikt om na te denken over minder zout te gebruiken in hun gerechten. Dit jaar wordt de samenwerking voortgezet en zelfs uitgebreid met de online module “Minder Zout Meer Smaak” voor koksopleidingen.

Als we iets van de COVID-19 crisis hebben geleerd is dat gezondheid ons grootste goed is! Het leek altijd heel vanzelfsprekend. Maar de crisis leert ons dat je van de ene op de andere dag ernstig ziek kan zijn. In Nederland zijn 9,9 miljoen oftewel bijna 60% van de Nederlandse bevolking chronisch ziek. Hiervan zijn 2 miljoen mensen met een nieraandoening oftewel 1 op de 10 mensen heeft hierdoor kans om 12 jaar eerder dood te gaan door nierfalen en of hart- en vaatziekten.

Online module

Chefs van de toekomst kunnen hier verandering in brengen. Tijdens de online module geven we leerlingen informatie op het gebied van bewustwording maar ook inspiratie over welke smaakmakers en specerijen een alternatief kunnen zijn voor zout. De chef van de toekomst kan naast lekker koken immers ook gezond en duurzaam koken. Koken zonder of met minder zout is niet moeilijk maar vraagt creativiteit en onderzoek van de koks van de toekomst

Daarom starten de Nierstichting en De Jonge Garde het Gastronomisch Gilde deze online module. De module start in maart en zal bestaan uit een aantal masterclasses die online gevolgd kunnen worden. De module loopt tot de Restaurant Driedaagse in van 9 -15 mei.

Tijdens de module zullen partners en ambassadeurs van de Nierstichting Restaurant Driedaagse inspiratiesessies geven en kunnen studenten samen met docenten aan de slag met de tips die gegeven zijn in de online sessies.

Restaurant Driedaagse

Deze inspiratie sessies zijn niet alleen bedoeld voor scholen maar ook koks in restaurants, hotels en catering organisaties kunnen deze volgen. In mei vindt de Restaurant Driedaagse plaats en door deze online module hopen we zoveel mogelijk partijen aan te laten sluiten bij deze Driedaagse om nog meer bewustwording te creëren bij de consument.

Daarnaast zal er in de periode die de module loopt ook een online challenge voor de studenten georganiseerd worden waarbij ze het “Lekkerste Minder Zout Meer Smaak Gerecht” delen via Instagram en waarbij storytelling een belangrijk beoordelingscriteria is.

Uit alle inzendingen zal door deskundige jury een selectie van 6 teams gekozen worden die tijdens Gastvrij Rotterdam strijden om het lekkerste “Minder Zout Meer Smaak” menu.

Doen jullie ook mee? Aanmelden kan via: info@gastronomischgilde.nl

Logo Restaurant 3-daagse 9-15 mei 2022 FC - liggend@3x

Delen