Hoe kies je duurzame koffie?

Dit trendartikel is powered by Hanos en verscheen eerder in het boek Veerkracht.

Kun je over dertig jaar nog een lekkere kop koffie serveren? Dat is nog maar de vraag. Koffieboeren worden geconfronteerd met de ene na de andere uitdaging. De lage prijzen voor koffiebonen maken het moeilijk om een gezin te onderhouden en voor veel plantages is er geen opvolger meer. Om het nog een tandje erger te maken, zorgt klimaatverandering ervoor dat de traditionele koffielanden steeds vaker mislukte oogsten moeten verduren. Hoe zorg je ervoor dat gasten nu én in de toekomst zorgeloos van hun koffie kunnen genieten?

Verpeste oogst

Koffieplanten zijn erg gevoelig voor temperatuurveranderingen en extreem weer heeft meteen invloed op de oogst. Daarnaast zorgen stijgende temperaturen voor een klimaat waarin ook ziektes en insecten beter gedijen. “Er zijn filmpjes van koffieplantages in Brazilië die door nachtvorst volledig zijn verwoest”, vertelt Stephanie de Dreu, Specialty Coffee Association (SCA) Barista bij HANOS. “Die beelden zijn verschrikkelijk om te zien, de velden zijn zwart in plaats van groen. Dat betekent dat niet alleen de koffieoogst van dit jaar is verpest, maar dat het weer jaren duurt voordat er koffiebessen kunnen worden geplukt.” Zulke problemen nemen in de toekomst alleen maar verder toe. De verwachting is dat in veel traditionele koffielanden de koffieplantages langzaam zullen verdwijnen, omdat de omstandigheden te slecht worden.

Kies voor een keurmerk

Hoe weet je nou dat de cappuccino’s, espresso’s en flat whites die je aan jouw gasten serveert niet bijdragen aan het probleem? “Kies voor koffie die is voorzien van een duurzaam keurmerk”, tipt Stephanie, die een speciale SCA baristatraining in duurzaamheid volgde. “Serveer gecertificeerde koffie, dat is de belangrijkste stap die je als horecazaak

kunt nemen om een bijdrage te leveren aan een gezonde koffiewereld. Dat is mij het afgelopen jaar echt duidelijk geworden. De koffieketen is complex, er zijn ontzettend veel schakels in het proces van koffiebes tot koffiekop waar op moet worden gelet. Keurmerken zijn het best in staat om dat hele traject te overzien en controleren.”

Duurzame plantages

Veel van de grote keurmerken, zoals Rainforest Alliance, Fairtrade en het bio-keurmerk, besteden aandacht aan duurzaamheid en het milieu. Op duurzame plantages staan bijvoorbeeld bananenplanten aan de rand van het veld om te zorgen voor schaduw, de boeren gebruiken er amper bestrijdingsmiddelen en natuurlijk wordt er geen regenwoud gekapt voor uitbreiding van de koffievelden. Maar ook het sociale aspect is belangrijk: is het veilig om op de plantage te werken? Krijgen boeren een eerlijke prijs voor hun producten? En kunnen kinderen van de koffieboer en plantagemedewerkers naar school? “Uiteindelijk hebben al die factoren ook invloed op de kwaliteit van de koffie”, vertelt Stephanie. “Kinderen die naar school gaan, zijn bijvoorbeeld beter in staat om de plantage op een rendabele en duurzame manier voort te zetten.”

Tegenwoordig is iedereen op de hoogte van het klimaatprobleem. Dat maakt gasten mondiger: barista’s krijgen regelmatig de vraag waar hun bonen vandaan komen. Stephanie merkt dat horecaondernemers daardoor meer dan voorheen letten op de herkomst van hun koffie.

Drie keurmerken op een rijtje

Fairtrade-keurmerk

Fairtrade-koffies zijn duurzaam geproduceerd en ontwikkeld. Een eerlijk prijsbeleid en goede handelsvoorwaarden voor de boeren staan voorop, maar Fairtrade let ook op

milieuvriendelijke teelt, het naleven van arbeidsrechten en transparantie en democratie binnen boerencoöperaties. Er wordt gewerkt met een minimumprijs voor afnemers en een vaste ontwikkelingspremie. De minimumprijs met Fairtrade-premie zorgt ervoor dat boeren een leefbaar inkomen ontvangen en stelt hen in staat om de kosten voor duurzame productie te dragen.

Biologisch-keurmerk

Het groene sterrenblad vind je alleen op koffieproducten die aan strenge eisen voldoen voor biologische landbouw. Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn niet toegestaan bij de teelt van koffiebonen. Om de bodem vruchtbaar te houden en insecten weg te houden, mogen uitsluitend natuurlijke middelen en methoden worden gebruikt. Het keurmerk let daarnaast streng op transparantie in de productieketen.

Rainforest Alliance-keurmerk

Dit keurmerk – te herkennen aan het groene kikkertje – richt zich op eerlijke en duurzame koffieteelt. De natuur staat daarbij centraal. Er is veel aandacht voor het beschermen van bos en regenwoud en voor het behoud van de biodiversiteit. Boeren worden gestimuleerd om het klimaat te beschermen door bijvoorbeeld schaduwbeplanting te gebruiken, maar bestrijdingsmiddelen zijn in beperkte mate wel toegestaan. Voor plantagewerknemers is er een minimumsalaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een veilige leefomgeving.

Kijk voor meer inspiratie op: https://www.foodxperience.com/

Div. ruw

Delen