Estafette-interview: “Laat als horecabedrijf regelmatig je gezicht zien op de opleidingen”

In samenwerking met het Gastronomisch Gilde interviewt Food Inspiration iedere maand een gildelid. Deze maand: Rianne Slotboom (23), laatstejaars student aan de Cas Spijkers Academie in Twente. Momenteel is ze werkzaam als leerling-gastronoom en -sommelier bij De Librije*** in Zwolle. We vroegen Rianne hoe aantrekkelijk het horecavak nog is voor jonge professionals.

  1. Wat trekt jou aan in het horecavak?

“Voor mij draait het om het de gast naar de zin te maken. Daar haal ik enorm veel voldoening uit. Dat je merkt dat jij hun middag of avond compleet kunt maken, door jouw aanwezigheid en kleine attenties. Dat is fantastisch om te ervaren!”  
  1. Steeds minder van jouw generatiegenoten kiezen voor een horecacarrière. Wat moet er in jouw ogen veranderen op de opleidingen om het horecavak aantrekkelijker te maken?

“Er is al behoorlijk wat aan het veranderen. Zo is mijn leerbedrijf naar een vierdaagse werkweek gegaan in plaats van vijf. Dus drie dagen genieten met familie en vrienden en vier dagen werken.” “Wat dat betreft heb ik het getroffen met mijn opleiding. Die doen het wat mij betreft al heel goed. Ik zit op de Cas Spijkers Academie Twente. Hier worden gastdocenten ingezet die zelf werkzaam zijn in het vak. Vaak zijn het specialisten op een bepaald gebied. Hoe bijzonder is het dan, dat je van zulke experts het vak mag leren? Ze vertellen vaak met zoveel passie dat het aanstekelijk werkt! Als dit de standaard zou zijn bij elke opleiding, dan weet ik zeker dat veel meer leerlingen gepassioneerd met hun vak bezig zouden zijn.”  
  1. Veel horecabedrijven kunnen lastig voldoende personeel vinden. Heb je tips over hoe zij met meer succes jong personeel kunnen aantrekken?

“Elke restaurant heeft wel een medewerker die ergens in uitblinkt. Bijvoorbeeld in het maken van goede cocktails. Licht die persoon eens wat meer uit op je socials. Ik denk dat je je als bedrijf juist hierin kunt onderscheiden: met je mensen. Er is tegenwoordig zoveel vraag naar personeel, dat toekomstige werknemers echt kunnen kiezen waar ze willen werken. Wie weet trek je door die extra aandacht net die ene leerling die daarover graag meer wil leren.” “Ook denk ik dat het goed is om als bedrijf zichtbaar te zijn op de opleidingen en langs te gaan bij scholen. Het is voor jongeren vaak best een drempel om ergens naar binnen te lopen en te vragen naar werk. Het is fijn als ze al iemand kennen binnen een organisatie. Dus laat als bedrijf regelmatig je gezicht zien!”  
  1. Naast wijn en gastronomie is kaas jouw grote passie. Je deelt die kaaspassie ook actief met je volgers op Instagram. Wat wil je daarmee bereiken?

  “In restaurants is de kaaswagen bij personeel vaak een ondergewaardeerd onderdeel van het menu. Ik wil daar graag wat aan doen. Veel medewerkers weten niet wat er op de kaaswagen geserveerd wordt. Ze kunnen wel vertellen wat de huiswijnen zijn, maar weten niks over de kaas. Dat vind ik best raar. Je moet weten wat de gast voorgeschoteld krijgt. Ook als je zelf geen kaasliefhebber bent.” “Met mijn instagramaccount @kaas.meisje, probeer ik mensen te enthousiasmeren over kaas. En ze voor zover ik dat kan, wat kennis bij te brengen. Achter elk product zit een verhaal en ik vind het mooi om dat verhaal te delen. Het is namelijk echt een ambacht en dat verdient meer aandacht.”  
  1. Een blik in de toekomst: waar droom je van?

“Helemaal de horeca uitgaan, dat zal bij mij nooit gebeuren. Wel wil ik naast de horeca, ook graag wat blijven doen in de kaaswereld. Ik denk wel eens na over een eigen delicatessenwinkel met een ruimte waar ik ook cursussen kan geven. Kaasworkshops en gastvrijheidstrainingen bijvoorbeeld. Maar eerst maar eens wat meer ervaring opdoen!  

Bijschrift foto: Op haar instagramaccount @kaas.meisje probeert Rianne mensen te enthousiasmeren over kaas.

Bijschrift kopfoto: Rianne met haar dwergteckel Bowie credits HANOS 

Rianne 1 credits HANOS -min

Delen