Chefs van de toekomst, in balans

Dit trendartikel is powered by Hanos en verscheen eerder in het boek Veerkracht.

De chef van de toekomst heeft passie voor zijn vak, maar beseft dat er meer is dan alleen koken. “Er moet ruimte zijn voor een gezonde balans tussen werk en privé”, legt ROC-docent Gerard Voskuilen uit. “Op dit moment wordt er nog te veel roofbouw gepleegd op horecapersoneel. Omdat de balans weg is, haken steeds meer jonge professionals af.

Waarom zou je kiezen voor zeven dagen per week paraat staan, overuren draaien en weinig betaald krijgen terwijl je bij een andere baan waarschijnlijk minder hoeft te doen, de weekenden en avonden vrij bent en meer verdient? De jonge garde is loyaal aan hun werkgever, maar ze vinden het ook belangrijk om leuke dingen te doen en tijd voor zichzelf te hebben. Een bedrijf dat daarop inspeelt, is klaar voor de toekomst.”

Maatwerk

Gerard: “De jonge garde is oprecht, flexibel en ziet kansen in plantaardig koken. Maar je moet ze wel blijven triggeren, betrekken in je bedrijfsvoering en hun wens voor een gezonde werk- en privébalans respecteren. Zo houden we het koksvak aantrekkelijk voor jong talent. Praat met de jonge garde en bied maatwerk. De een vindt het prima om vijf avonden in de week te werken als-ie maar vrij is voor dat ene festival. De ander zoekt een horecabaan met de mogelijkheid om dagelijks te blijven sporten, of verzorgt graag de mise-en-place zodat-ie ’s avonds weer op tijd bij zijn of haar jonge gezin kan zijn. Zoek samen naar oplossingen.”

Jong versus Oud

In vergelijking met de oude garde zijn jonge professionals een stuk wispelturiger, volgens Gerard. “De oude garde is constanter. Minder pieken, maar ook minder dalen. Anderzijds werken zij vaker op de manier ‘zoals we het altijd hebben gedaan’. De jonge garde daarentegen omarmt voedingswensen zoals plantaardig of glutenvrij. Zij zien het juist als een uitdaging. Ook met hun eigen gezondheid zijn ze bewust bezig; ze sporten meer en roken en drinken minder. Daar kan de oude garde op zijn beurt weer van leren.”

Investeer in de toekomst

“De jeugd is snel afgeleid, dus blijf ze triggeren als werkgever. Betrek ze bij belangrijke besluiten. Geef ze verantwoordelijkheid en het gevoel dat je ze serieus neemt, in plaats van enkel orders uit te delen. Maar belast ze niet te snel te zwaar. Investeer in begeleiding. Leer ze leidinggeven, plannen, organiseren maar ook communiceren en vooral positief feedback te geven. Behoed ze voor valkuilen. Natuurlijk kun je op je 21ste met gemak meer dan 60 uur per week draaien. Maar de jonge garde realiseert zich richting hun 30ste ook dat er meer is dan alleen werk. Juist nu hebben we ervaren krachten nodig die de jongeren het vak kunnen leren en als een echte leermeester fungeren. Als de verhouding werk en privé uit balans raakt, krijg je uitstroom. Dat is zonde. Bied maatwerk en denk in oplossingen, zodat er over 10 jaar nog steeds een gezonde sector bestaat.”

Dutch Cuisine

Als ambassadeur van Dutch Cuisine streeft Gerard de vijf belangrijke principes cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde na. “Het is mijn plicht om de horeca gezonder en duurzamer te maken. De chef van de toekomst kookt niet alleen lekker, maar heeft ook een visie en een verhaal. Vanuit de Dutch Cuisine- beweging leren wij jonge professionals koken met regionale producten uit het seizoen die gezond en duurzaam zijn met winst voor de producent, consument en de aarde.”

Kijk voor meer inspiratie op: https://www.foodxperience.com/

sff_friese_poort_studenten_82 7_©_retouche logo_s armen-min

Delen