Juryleden NK Koken / Horecava 2020

Op dinsdag 14 januari 2020 gaan acht chef-koks met hun team de strijd met elkaar aan om de meest begeerde prijs voor wedstrijdteams van toprestaurants: de HANOS Gouden Koksmuts 2020! Maar natuurlijk wordt er geen winnaar gekozen, zonder dat een strenge maar rechtvaardige jury aanwezig is om alle culinaire creaties te proeven en hun mening erover te geven.
IMG_5932-jury-bw

De juryleden worden elk jaar aangesteld door het bestuur van het Gastronomisch Gilde. De jury bestaat uit een voorzitter en een aantal door het bestuur geselecteerde (SVH
Meester)koks. De keukenjury informeert de andere juryleden over de bevindingen in de wedstrijdkeuken. De jury beoordeelt de prestaties van de deelnemers en bepaalt de
uiteindelijke winnaar.

De HANOS Gouden Koksmuts-jury van aankomend jaar bestaat weer uit een aantal grote namen uit ons gastronomisch vakgebied. Deze jurerende vakgenoten zijn Frank Widmann,
Frank Fol, Felix Wilbrink, Waldrik Kremer en Bert van Manen. Lees hieronder meer over hun culinaire carrière en op welke ‘specialiteiten’ zij waarschijnlijk zullen
letten tijdens hun beoordelingen.

Frank Widmann

Meesterkok en voorzitter van de Duitse Worldchefs, Frank Widmann, maakt bij de World Association of Chefs Societies onderdeel uit van het ‘Culinary Competition Committee’.
Frank is eigenaar van Widmanns Löwen hotel & restaurant, welke gelegen is in het midden van de Schwäbische Alb (Zuid-West Duitsland). De Schwäbische traditie én creatieve kook-
technieken komen terug in hun gerechten. Streekgebondenheid is bij Frank niet alleen een ‘marketingding’, maar het is een heuse overtuiging van de Widmanns. Het uitgangspunt
hiervoor zijn de beste basisproducten van lokale producenten en leveranciers, met wie zij een nauwe relatie onderhouden. Als gevolg hiervan hebben ze een netwerk opgebouwd
van lokale producenten en boeren, die de Ostalb samen met hen tot een culinaire ervaring maken.
Daarnaast geeft Frank verschillende kookcursussen en draagt hij de titel van ‘Bekwaam Jurylid’. (Bronnen: worldchefs.org en loewen-zang.de/en/food-drink.html)

Frank Fol

Frank Fol, ook wel bekend als ‘De Groentekok’ en voormalig chef/eigenaar van het sterrestaurant Sire Pynnock in Leuven, is al meer dan 20 jaar gepassioneerd door alles wat moeder
natuur ons aan voedsel biedt en door een keuken die volledig draait om groenten en fruit.
Frank is internationaal actief als adviseur in de sector van gezonde, evenwichtige en plantaardige voeding en hij geeft workshops en coachings. Zijn gerechten zijn niet louter
vegetarisch en bevatten ook vlees, gevogelte en vis, maar altijd komen groenten op de eerste plaats en pas dan de overige ingrediënten. Met zijn filosofie ‘Denk Groenten! Denk Fruit!’
reist hij de wereld rond en deelt met zijn collega’s zijn ervaringen over hoe de keuken van vandaag en ook van morgen meer plantaardig kan worden. (Bron: weresmartworld.com)

Felix Wilbrink

Nederlands culinair journalist / verslaggever, Felix Wilbrink, schrijft elke dag een recept met een verhaaltje in De Telegraaf. Daarnaast heeft hij een eigen programma op het YouTube-
kanaal van deze krant: ‘Felix Fileert’. In zijn video’s kookt hij met leerlingen van onder andere het Amsterdamse Proeflokaal.
Felix is jurylid bij verschillende kookwedstrijden en heeft al meerdere kookboeken uitgebracht. Hierin maakt hij zijn lezers op aanstekelijke en bondige wijze wegwijs in de traditionele
Hollandse keuken. (Bron: nl.wikipedia.org)

Waldrik Kremer

Waldrik Kremer is chef-kok bij en eigenaar van Sogno Catering Tilburg. Binnen het bestuur van het Gastronomisch Gilde is hij verantwoordelijk voor de portefeuille ‘Wedstrijden’. Dit
houdt in dat hij wedstrijden mede-organiseert en jureert bij verschillende competities.
Daarnaast is Waldrik al jaren verbonden aan het nationaal kookteam, het Culinary Team the Netherlands (CTTN). Als team manager draagt hij zijn steentje bij, zowel organisatorisch als
uitvoerend. Met het CTTN neemt hij deel aan internationale wedstrijden. Waldrik vindt dat wedstrijdkoken een mooie manier is om uiting te geven aan je vak en dat het een waardevolle
uitdaging is om je te kunnen meten met collega’s. (Bron: gastronomischgilde.nl)

Bert van Manen

Bert van Manen is SVH Leermeester en Examinator, en voormalig executive sous-chef / chef-kok van het Steigenberger Kurhaus Hotel aan de kust van Scheveningen-Den Haag.
Momenteel is hij chef-kok bij Fratelli ’t Witte Huis in Pijnacker, een modern en sfeervol restaurant met een keuken die luxe, fijne Italiaanse gerechten serveert. Service en gastvrijheid staan
bij hen hoog in het vaandel en zijn vanzelfsprekende onderdelen van hun dagelijkse werkzaamheden.
Bert is samen met Waldrik team manager van het Culinary Team the Netherlands. (Bronnen: linkedin.com en fratelli.nl/pijnacker)

De NK-wedstrijden vinden plaats in open keukens tijdens de Horecava in RAI Amsterdam, waardoor geïnteresseerde bezoekers direct vanaf de opening van de beurs met de strijdende
deelnemers kunnen meekijken.

Juryleden NK Leermeester-Leerling en NK Jonge Koks

Ook de juryleden voor het NK Leermeester-Leerling- en het NK Jonge Koks zijn bekend. Deze bestaan gedeeltelijk uit dezelfde vakgenoten die de gerechten van de HANOS Gouden
Koksmuts-deelnemers zullen beoordelen, maar ook een nieuwe, ervaren namen zijn onderdeel van deze twee jury’s. Bij de NK Leermeester-Leerling-jury zal naast Waldrik Kremer en
Bert van Manen ook Marcel de Leeuw zijn ervaren mening over de gerechten geven. Bij de jury voor de NK Jonge Koks zullen naast Waldrik en Bert ook Alain Alders, Alfred van Dijk en
Dennis van den Beld hun culinaire visie over de creaties van de deelnemers laten horen.

Marcel de Leeuw

SVH Meesterkok Marcel de Leeuw deed zijn opleiding bij De Sterklas en rondde die af bij Hotel Restaurant Juliana in Valkenburg. Daarna werkte hij zes jaar bij Bilderberg Garden
Hotel Restaurant De Kersentuin in Amsterdam, waarvan vijf jaar als chef de cuisine. Als fanatiek deelnemer aan kookwedstrijden won hij twee keer de Zilveren Champignon en één
keer de Zilveren Garde. Tegenwoordig is Marcel Chef 2 Chef Manager bij Nestlé Nederland. Daarvoor was hij actief als executive chef van Double Tree by Hilton Amsterdam Centraal
Station. Marcel zei na zijn Kersentuin-tijd toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. “Het kriebelde en ik wilde wat groter denken.” Hij vindt het prachtig om na te denken over al die
verschillende systemen en stromen in een groot hotel.
Marcel de Leeuw is ook voorzitter van de Stichting Sterklas, een organisatie die ervoor zorgt dat de Sterklas, een topopleiding voor jonge koks van het ROC van Amsterdam, op het
vereiste niveau van SVH Meesterkoks blijft. (Bron: svhmeestertitels.nl)

Alain Alders

SVH Meesterkok Alain Alders is Executive Chef bij De Vrienden van Jacob*. Alains gerechten zijn geschoeid op een klassiek-Franse leest, met Mediterrane accenten. “Topgastronomie
moet vooral niet te stijf zijn, ik beschrijf mijn stijl van koken graag als ‘losjes’,” geeft hij aan. Alain wijst erop dat talent en culinaire ervaring natuurlijk heel belangrijk zijn, maar net zo
belangrijk is dat je je vak elke dag weer met liefde uitoefent. Zonder passie en maximale concentratie kom je niet tot topprestaties, is hij van mening.
Alain werkte eerder onder meer bij de Kersentuin, het Amstel Hotel, De Hoefslag en Corona in Den Haag. Hij doorliep diverse stages bij gerenommeerde restaurants in diverse
Europese landen, waarbij vooral het met drie Michelinsterren bekroonde restaurant Akelare in San Sebastián veel indruk op hem maakte.
(Bronnen: devriendenvanjacob.nl en receptenvantopchefs.nl)

Alfred van Dijk

Alfred van Dijk, chef-kok van Restaurant Het Oude Dykhuys, kookt met zijn team gerechten van klassieke eenvoud tot eigentijdse creaties van pure klasse. Alleen de beste ingrediënten,
streek-producten en bereidingen vinden hun weg naar de menukaart, welke de seizoenen nauwkeurig volgt. Alfreds perfecte motto: “Versheid en kwaliteit overleeft alles en iedereen”.
Alfred is winnaar van vele prijzen. Zo won hij al eens eerder de Wynand Vogel Bokaal en de HANOS Gouden Koksmuts-wedstrijd.
Verder is Alfred teamchef van het Culinary Team the Netherlands, waar hij ook meerdere medailles mee in de wacht wist te slepen. (Bronnen: hetoudedykhuys.nl en missethoreca.nl)

Dennis van den Beld

Dennis van den Beld is de met Michelinster bekroonde hotelchef van Het Roode Koper* in Leuvenum, welke zeven dagen per week open is en zowel lunch als diner draait. Dat harde
werken en die druk heeft hij nodig om te blijven presteren, geeft hij aan. Daarom doet Dennis ook graag mee aan kookwedstrijden op het hoogte niveau, samen met zijn andere team-
genoten van het Culinary Team the Netherlands. Veel mensen vinden het gek dat hij naast zijn ‘heftige’ baan ook meedoet aan wedstrijden. “Als je een dag traint, ben je echt kapot.
Het is allemaal extra.”
Toen Dennis net een jaar bij Het Roode Koper aan het werk was, kreeg hij een eerste Michelinster. Hij werd toen al aangekondigd als ‘award winning chef met ster-ambities die vanuit
zijn hart kookt’. Deze chef-kok geeft aan dat hij het behalen van drie sterren als zijn ultieme doel ziet: “Dat lijkt me echt fantastisch. Ik weet nu wat het inhoudt en ga verder met mij
ontwikkelen en gerechten verfijnder maken.” Het is duidelijk dat qua verwachtingen de lat hoog zal liggen bij dit jurylid.
(Bronnen: myramadeleine.com en rtlz.nl/business/ondernemen)

 

De NK-wedstrijden vinden plaats in open keukens tijdens de Horecava in RAI Amsterdam, waardoor geïnteresseerde bezoekers direct vanaf de opening van de beurs met de strijdende
deelnemers kunnen meekijken.