Het Koksgilde

Het Koksgilde is het huis, het netwerk, het expertisecentrum voor alle koks in Nederland. Het Gilde deelt kennis (inspireren, innoveren en leren) en draagt met passie en trots het koksvak uit.

 

"Het netwerk dat je opbouwt, ga je gebruiken om je problemen in het vak op te lossen, te sparren
en de ontwikkelingen binnen ons ambacht nauw te volgen." - Koksgildelid Daan

GG Koksgildelid Daan aan het woord: "What’s in it for me?"

Een bestuurslid van het Gastronomisch Gilde / Koksgilde vroeg mij om de voordelen van een lidmaatschap uit te leggen. Ik kan mij voorstellen dat je dit jezelf ook afvraagt. Waarom een flink, jaarlijks bedrag neertellen, als je de voordelen niet goed kan overzien?

Die vraag heb ik mij, toen ik lid werd, ook gesteld. Wat won ik er mee? Immers, een investering moet duidelijk iets opleveren. What’s in it for me? Tenslotte moeten we er hard genoeg voor werken.

Ikzelf heb de eerste jaren in betrekkelijke stilte doorgebracht. Deed mee aan een paar workshops en excursies en heb daarnaast een aspergediner en een eindejaarsdiner met mijn aanwezigheid opgeleukt. In het begin krijg je nog niet zoveel aanspraak, maar gaandeweg leren de leden je kennen en krijg je de aandacht die je wil. Je gaat je netwerk opbouwen.

Dat netwerk… daar gaat het ook om bij het Koksgilde. Buiten de interessante workshops, bedrijfsbezoeken en gezellige diners, bouw je ook een eigen netwerk op. Dat merk je zodra je dit nodig hebt. Zoals in mijn geval, toen ik koks zocht voor een nieuw op te zetten restaurant. Dat ging, en dat is een understatement, moeilijk totdat ik een medelid daarover vertelde. Die bracht mij in contact met een ander lid en binnen een maand had ik twee uitstekende koks in dienst. Hetzelfde verhaal kan andersom werken wanneer je een nieuwe uitdaging zoekt.

Dit kleine voorbeeld geeft aan dat een netwerk noodzakelijk is en het Koksgilde gaat je daarbij helpen met de 2000 leden die we in ons bestand hebben. En niet alleen met een andere werkkring of met nieuwe collega’s zoeken. Dat netwerk ga je straks ook gebruiken om je problemen in het vak op te lossen, te sparren en de ontwikkelingen binnen ons ambacht nauw te volgen.

“Hoe maken ze daar die saus?”, “Bij wie kan ik het beste terecht voor dit of dat ingrediënt?”, “Bij welke groothandel hebben
ze het assortiment van…?”

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gratis vakbladen, de Gildekoerier en de gratis toegangskaarten voor diverse beurzen. De workshops die je bij verschillende bedrijven kunt volgen, daar kom ik de volgende keer op terug. Dat verhaal en degene die erna komen, kan je makkelijk blijven volgen.. als je lid bent, natuurlijk.

Kortom: reden genoeg om ook in ons Koksgilde te stappen en je aan te melden als lid van het Gastronomisch Gilde!