Het Gastronomisch Gilde

Het Gastronomisch Gilde is in 2016 ontstaan door een samenvoeging van het Gilde van SVH Meesters en het Koksgilde. De vereniging vormt hét netwerk en expertisecentrum voor vakmanschap van professionals en leerlingen in de gastronomie. Het Gilde is in het leven geroepen om haar specifieke vakgroepen, namelijk Gilde van SVH Meesters, Koksgilde, Gast Vrijheid, Jonge Garde en Wedstrijden, te ondersteunen en te stimuleren.

Het Gastronomisch Gilde staat haar leden niet alleen vakinhoudelijk bij. Door haar bestuurlijke rol initieert ze ook voorwaarden om het culinaire vak goed uit te kunnen blijven oefenen en verder te kunnen verbeteren. Kortom, het Gilde zet zich in voor het behoud van het vak en de condities voor de vakmensen in de gastronomie om hun beroep gedegen uit te kunnen voeren in een veranderende wereld anno nu.

"Het Gastronomisch Gilde zet zich in voor al haar leden: van sterrenchefs tot en met koks in opleiding, van gastheren en -vrouwen tot en met leerlingen. "

Mijn Post-project-2

Waar geloven we in?

Als verbeteraar van de culinaire standaard in Nederland, zet het Gastronomisch Gilde zich in voor al haar leden: van sterrenchefs tot en met koks in opleiding, van gastheren en -vrouwen tot en met leerlingen. Kortom: alle vakmensen in de gastronomie. Dit doen we met verschillende toonaangevende samenwerkingspartners uit de food- en horecabranche.

 

Wat doen we?

Het Gastronomisch Gilde heeft drie doelstellingen: het verenigen, het behartigen van de belangen en het zo goed mogelijk laten presteren van alle soorten vakmensen in de gastronomie. Dit realiseren we door het opdoen en uitwisselen van kennis, het onderhouden van betrekkingen met andere gastronomische verenigingen, het bevorderen van hoogwaardig vakonderwijs en het verkrijgen van ledenvoordelen.
Of je nu een SVH Meester bent, een gedreven leerling, een sommelier, een kok in een ketenrestaurant of eetcafé, het Gilde zet zich in voor het complete, culinaire vakgebied in Nederland.

Als de enige World Association of Chefs’ Societies - ook bekend als Worldchefs - erkende vakvereniging voor Nederlandse koks, zet het Gastronomisch Gilde een nieuwe kwaliteitsstandaard neer om het vakgebied te beheren en vakmensen in Nederland te ondersteunen. Met het wedstrijdteam Culinary Team The Netherlands (afgekort: CTTN) neemt het Gilde deel aan internationale kookwedstrijden. Afgelopen februari werd het CTTN in Stuttgart op de IKA/Culinary Olympics bekroond met zulver en brons. Het Culinair Team Zeeland (afgekort: CTZ) werd bekroond met brons. 

Bestuur

Het bestuur van het Gastronomisch Gilde bestaat uit de volgende leden:
Hans Everse (voorzitter – president), Hugo Wijbenga (penningmeester), Lars van Galen (Gilde van SVH Meesters), Gerard Voskuilen (Jonge Garde), Waldrik Kremer ( secretaris - wedstrijden) en Lennart Maas (marketing & pr). Ze stellen zich hieronder aan je voor!

 

Statuten en huisreglement

Klik hier voor de statuten en klik hier voor het huisreglement van het Gastronomisch Gilde.

“Iedereen is ergens goed in, het maakt niet zoveel uit wat je niet kan,
het gaat om wat je wel kan.” - Gastoloog Jeannine Sok

CF6B01C6-41C2-4D4B-8BAE-89F3A406C27F

Hans Everse – Voorzitter – President

Hans Everse, die nu al enkele jaren het nationaal bestuur van het Gastronomisch Gilde versterkt, is een man van vele talenten. Uiteraard neemt het Gilde een grote plaats in zijn leven in, maar daarnaast is Hans eigenaar bij Zilt-E Ziltzaam Lekker en heeft hij een grote Citroën-passie. Tijdens de Horecava is hij de drijvende kracht bij de ledenwerving en heeft hij een uitgesproken mening over het hoe, wat en waarom van het Gastronomisch Gilde voor de toekomst.

0003-GG - Hanenkamp -_E1A0516-ws

Hugo Wijbenga – Penningmeester

Hugo komt uit een echt horecagezin en is de 10e generatie van vader op zoon die actief is in de gastronomie. Na 25 jaar horecaondernemer te zijn geweest, is hij een andere weg ingeslagen.
Naast zijn functie van secretaris / penningmeester bij het Gastronomisch Gilde, is Hugo druk met diverse, andere culinaire projecten.
Hij is eigenaar van de formule ‘4-hospitality.nl, inspiratie voor gastronomie en gastvrijheid’. Bij deze formule horen bedrijven zoals: Gastrosupply, Wine Inspiration, Creations Partyverhuur, Kitchencrew, Fris Gastvrijheid en Taste Kitchen. Daarnaast is Hugo mede-eigenaar van ‘lekkergemakkelijk.nl, alles voor een geslaagd feest’ met de bedrijven Smaak & Ko Catering en wijnbasket.nl.

Lars van Galen

Lars van Galen - SVH Meesterkoks

Lars van Galen is geboren in Enschede en heeft tijdens en na zijn opleiding “Sterklas” (een initiatief van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks) bij diverse vooraanstaande restaurants gewerkt. In 2007 was het tijd om de stap te maken naar een functie als Chef de Cuisine bij De Bloemenbeek in De Lutte. In deze functie heeft Lars de mogelijkheid gekregen het beleid in de keuken te bepalen en een eigen kookstijl te ontwikkelen. Ook hier streefde hij naar het hoogst bereikbare. Niet alleen culinair, maar ook op het gebied van organisatie, opleiding, personeelsbeleid en commercie. Op 1 maart 2012 nam Lars Tuindorphotel & Restaurant 't Lansink over en kreeg hij het voor elkaar om in 2013 een Michelinster binnen te slepen. Een jaar later mocht hij de Eretitel SVH Meesterkok in ontvangst nemen. Sinds 2020 is hij hiernaast ook toegetreden in het bestuur van het Gastronomisch Gilde voor de SVH Meesterkoks.

gerardvoskuilen-sq

Gerard Voskuilen - Jonge Garde

Gerard Voskuilen is een gedreven vakman, die sinds een aantal jaren werkt bij ROC Friese Poort. Hier leidt hij de nieuwe koks van de toekomst op. Om de opleiding goed vorm te kunnen geven, is Gerard steeds bezig om zowel met chefs in het werkveld, producenten als wetenschappers het gesprek aan te gaan. Stages en reizen zijn een belangrijke inspiratiebron. Maar ook continue in gesprek blijven met de studenten is essentieel.

Waldrik Kremer

Waldrik Kremer – Secretaris - Wedstrijden / Worldchefs

Waldrik Kremer is chef-kok bij en eigenaar van Sogno Catering Tilburg. Binnen het bestuur van het Gastronomisch Gilde is hij verantwoordelijk voor de portefeuille Wedstrijden. Dit houdt in dat hij wedstrijden mede-organiseert en jureert bij verschillende competities, zoals de HANOS Gouden Koksmuts. Daarnaast is Waldrik al jaren verbonden aan het nationaal kookteam, het Culinary Team the Netherlands. Als Team Manager draagt hij zijn steentje bij, zowel organisatorisch als uitvoerend. “Met het team nemen we deel aan internationale wedstrijden. Ik vind dat wedstrijdkoken een mooie manier is om uiting te geven aan je vak en het is een uitdaging om je te meten met collega’s.” Door het Culinary Team en de wedstrijden heeft Waldrik inmiddels een internationaal netwerk van vrienden en collega’s opgebouwd, wat een verrijking is voor zijn vak en voor hem persoonlijk goud waard is.

Opzeggen

Jammer dat je op het punt staat om het lidmaatschap te beëindigen. We zijn er als bestuur erg benieuwd naar hoe je tot dit besluit bent gekomen en krijgen dit graag te horen via een e-mail. Misschien kunnen we nog wat voor je betekenen. Mocht je vastbesloten zijn het lidmaatschap te beëindigen, dan gelden daar spelregels voor. Deze worden hieronder uitgelegd.

Hoe kun je opzeggen?

Opzeggen van het lidmaatschap door het lid kan het hele jaar door. De opzegging dient schriftelijk per post, per e-mail naar info@gastronomischgilde.nl of via het contactformulier op de website aan het bestuur verstuurd te worden, met inachtneming van een opzeggingstermijn van ten minste twee maanden voor het einde van het kalenderjaar (vóór 1 november).

Voor wanneer kan ik mijn lidmaatschap opzeggen?

Wil je per ingang van het volgende kalenderjaar je lidmaatschap opzeggen, dan moet je dit bij ons aangeven vóór 1 november van het huidige kalenderjaar. Stel, jij wilt je lidmaatschap per 2021 opgezegd hebben, dan moet je vóór 1 november 2020 dit vermelden bij ons.

In de loop van het jaar is tussentijds opzeggen dus altijd mogelijk. Je blijft dan wel aangesloten voor de duur van het lopende verenigingsjaar en je kan gebruik blijven maken van alle geboden faciliteiten. Er vindt geen restitutie plaats en de betalingsverplichting van de contributie blijft, ook bij te laat opzeggen, bestaan.

Wat gebeurt er als ik niet op tijd mijn lidmaatschap opzeg?

Indien een opzegging niet tijdig heeft plaatsgevonden, loopt het lidmaatschap door tot het einde van het eerstvolgende verenigingsjaar (statuten: artikel 7.2). Opzegging kan zonder opgaaf van redenen. Wij vinden het echter wel erg fijn om deze reden(en) te weten te komen, zodat er op ingespeeld kan worden.