Het Gastronomisch Gilde

Het Gastronomisch Gilde is in 2016 ontstaan door een samenvoeging van het Gilde van SVH Meesters en het Koksgilde. De vereniging vormt hét netwerk en expertisecentrum voor vakmanschap van professionals, leerlingen en hobbyisten in de gastronomie. Het Gilde is in het leven geroepen om haar specifieke vakgroepen, namelijk Gilde van SVH Meesters, Koksgilde, Gast Vrijheid, Jonge Garde, Wedstrijden en Hobbykoks, te ondersteunen en te stimuleren.

Het Gastronomisch Gilde staat haar leden niet alleen vakinhoudelijk bij. Door haar bestuurlijke rol initieert ze ook voorwaarden om het culinaire vak goed uit te kunnen blijven oefenen en verder te kunnen verbeteren. Kortom, het Gilde zet zich in voor het behoud van het vak en de condities voor de vakmensen in de gastronomie om hun beroep gedegen uit te kunnen voeren in een veranderende wereld anno 2019.

"Het Gastronomisch Gilde zet zich in voor al haar leden: van sterrenchefs tot en met hobbykoks, van gastheren en -vrouwen tot en met leerling-koks in opleiding. "

shutterstock_117648562-bw

Waar geloven we in?

Als verbeteraar van de culinaire standaard in Nederland, zet het Gastronomisch Gilde zich in voor al haar leden: van sterrenchefs tot en met hobbykoks, van gastheren en -vrouwen tot en met leerling-koks in opleiding. Kortom: alle vakmensen in de gastronomie. Dit doen we met verschillende toonaangevende samenwerkingspartners uit de food- en horecabranche.

 

Wat doen we?

Het Gastronomisch Gilde heeft drie doelstellingen: het verenigen, het behartigen van de belangen en het zo goed mogelijk laten presteren van alle soorten vakmensen in de gastronomie. Dit realiseren we door het opdoen en uitwisselen van kennis, het onderhouden van betrekkingen met andere gastronomische verenigingen, het bevorderen van hoogwaardig vakonderwijs en het verkrijgen van ledenvoordelen.
Of je nu een SVH Meester bent, een gedreven leerling, een sommelier, een kok in een ketenrestaurant of een fanatieke hobbykok, het Gilde zet zich in voor het complete, culinaire vakgebied in Nederland.

Als de enige World Association of Chefs’ Societies (verkort Worldchefs) erkende vakvereniging voor Nederlandse koks, zet het Gastronomisch Gilde een nieuwe kwaliteitsstandaard neer om het vakgebied te beheren en vakmensen in Nederland te ondersteunen. Met het wedstrijdteam “Culinary Team The Netherlands” (verkort CTTN) neemt het Gilde deel aan internationale kookwedstrijden. Afgelopen november werd het CTTN in Luxemburg bekroond met zilver voor hun ‘warme keuken’-gerechten en brons voor hun ‘koude keuken’-gerechten.

Bestuur

Het bestuur van het Gastronomisch Gilde bestaat uit de volgende leden:
Gerrit Greveling (Voorzitter), Loek Beemster (Gilde van SVH Meesters), Hans Everse (Vicevoorzitter en Koksgilde), Hugo Wijbenga (Penningmeester), Jeannine Sok (Gast Vrijheid), Gerard Voskuilen (Jonge Garde) en Waldrik Kremer (Wedstrijden). Ze stellen zich hieronder aan je voor!

Statuten en huisreglement

Klik hier voor de statuten en klik hier voor het huisreglement van het Gastronomisch Gilde.

“Iedereen is ergens goed in, het maakt niet zoveel uit wat je niet kan,
het gaat om wat je wel kan.” - Gastoloog Jeannine Sok

gerard_greveling-sq

Gerrit Greveling – Voorzitter van het Gastronomisch Gilde / Worldchefs

Gerrit Greveling, voormalig sterchef en eigenaar van Restaurant Chalet Royal in Den Bosch, was in 1986 de jongste Meesterkok van die tijd. De SVH Meesterkok werd in 1998 beloond met een Michelinster. Hij begon zijn carrière bij de Twentse Hoeve in Enter. Daarna was Gerrit tot 1990 chef-kok van de Bokkedoorns in Overveen. In 2012 werd hij horecamanager van de exclusieve golfclub The Dutch in Spijk.
De Meesterkok was met zijn zaak aangesloten bij de Alliance Gastronomique; de laatste jaren van zijn ondernemerschap als restaurateur was hij tevens voorzitter van deze restaurantvereniging.

Gerrit was vanaf de oprichting van het Gilde van SVH Meesterkoks lid van de vereniging. Hij is de enige chef-kok ter wereld met de titel GaultMillau Wijn/Spijs-specialist. Daarnaast is Gerrit ambassadeur van de Irish Beef Club en van Eet Met Je Hart, kookt hij voor Resto van Harte en treedt hij op als gastkok.

 

loekbeemster2-sq

Loek Beemster – Gilde van SVH Meesters

Loek Beemster, SVH Meesterkok sinds 1987, vervult al meerdere jaren diverse bestuursfuncties binnen het Gilde van SVH Meesterkoks. Na zijn actieve carrière als kok wilde hij namelijk iets terugdoen voor het vak en de mensen die het mogelijk hebben gemaakt om dit niveau te kunnen halen.
In samenwerking met het Gastronomisch Gilde vervult Loek de rol als voorzitter van de adviesraad van het Gilde van SVH Meester(kok)s. De adviesraad bestaat uit SVH Meesterkoks, die ieder een bepaalde regio binnen Nederland vertegenwoordigen.

Loek is “uitgekookt” en vervult op dit moment de functie van Commercieel Manager HANOS Nederland. In deze functie kan hij zijn kennis goed gebruiken en omzetten in de beste resultaten voor hun klanten.

gerardvoskuilen-sq

Gerard Voskuilen - Jonge Garde

Gerard Voskuilen is een gedreven vakman, die sinds een aantal jaren werkt bij ROC Friese Poort. Hier leidt hij de nieuwe koks van de toekomst op. Om de opleiding goed vorm te kunnen geven, is Gerard steeds bezig om zowel met chefs in het werkveld, producenten als wetenschappers het gesprek aan te gaan. Stages en reizen zijn een belangrijke inspiratiebron. Maar ook continue in gesprek blijven met de studenten is essentieel.

jeanninesok-sq-sfw

Jeannine Sok – Gast Vrijheid

Gastoloog Jeannine Sok is opgegroeid in de horeca. Ze houdt zich dagelijks bezig met de psychologie van de gast. “Ik ben ervan overtuigd dat investeren in gastvrijheid loont!” Zij deelt haar kennis over houding en gedrag van gasten en medewerkers in de gastvrijheidsbranche. Ze ontwikkelt gastvrijheidsconcepten, inspiratietours, gastlessen, trainingen, en schrijft boeken en tijdschriften over gastvrijheid. In 2014 won ze de Horecava Innovation Award met het bordspel Gastologie. Een middel om een bijdrage te leveren aan werkplezier. Jeannine gelooft in werkplezier. Haar motto: “Iedereen is ergens goed in, het maakt niet zoveel uit wat je niet kan, het gaat om wat je wel kan.”

hanseverse-sq

Hans Everse – Zeeuws, Zeeuwser, Zeeuwst – Koksgilde

Hans Everse, die nu al enkele jaren het nationaal bestuur van het Gastronomisch Gilde versterkt, is een man van vele talenten. Uiteraard neemt het Gilde een grote plaats in zijn leven in, maar daarnaast is Hans de Divisiemanager bij De Zeeuwse Keuken, eigenaar bij Zilt-E Ziltzaam Lekker en heeft hij een grote Citroën-passie. Tijdens de Horecava is hij de drijvende kracht bij de ledenwerving en heeft hij een uitgesproken mening over het hoe, wat en waarom van het Gastronomisch Gilde voor de toekomst.

waldrikkremer

Waldrik Kremer – Wedstrijden / Worldchefs

Waldrik Kremer is chef-kok bij en eigenaar van Sogno Catering Tilburg. Binnen het bestuur van het Gastronomisch Gilde is hij verantwoordelijk voor de portefeuille Wedstrijden. Dit houdt in dat hij wedstrijden mede-organiseert en jureert bij verschillende competities, zoals de HANOS Gouden Koksmuts. Daarnaast is Waldrik al jaren verbonden aan het nationaal kookteam, het Culinary Team the Netherlands. Als Team Manager draagt hij zijn steentje bij, zowel organisatorisch als uitvoerend. “Met het team nemen we deel aan internationale wedstrijden. Ik vind dat wedstrijdkoken een mooie manier is om uiting te geven aan je vak en het is een uitdaging om je te meten met collega’s.” Door het Culinary Team en de wedstrijden heeft Waldrik inmiddels een internationaal netwerk van vrienden en collega’s opgebouwd, wat een verrijking is voor zijn vak en voor hem persoonlijk goud waard is.

Opzeggen

Jammer dat je op het punt staat om het lidmaatschap te beëindigen. We zijn er als bestuur erg benieuwd naar hoe je tot dit besluit bent gekomen en krijgen dit graag te horen via een e-mail. Misschien kunnen we nog wat voor je betekenen. Mocht je vastbesloten zijn het lidmaatschap te beëindigen, dan gelden daar spelregels voor. Deze worden hieronder uitgelegd.

Opzeggen van het lidmaatschap door het lid kan het hele jaar door. De opzegging dient schriftelijk per post,
per e-mail naar info@gastronomischgilde.nl of via het contactformulier op de website aan het bestuur verstuurd te worden, met inachtneming van een opzeggingstermijn van ten minste twee maanden (vóór 1 november).

Indien een opzegging niet tijdig heeft plaatsgevonden, loopt het lidmaatschap door tot het einde van het eerstvolgende verenigingsjaar (statuten: artikel 7.2). Opzegging kan zonder opgaaf van redenen. Wij vinden het echter wel erg fijn om deze reden(en) te weten te komen, zodat er op ingespeeld kan worden.

In de loop van het jaar is tussentijds opzeggen dus altijd mogelijk. Je blijft dan wel aangesloten voor de duur van het lopende verenigingsjaar en je kan gebruik blijven maken van alle geboden faciliteiten. Er vindt geen restitutie plaats en de betalingsverplichting van de contributie blijft, ook bij te laat opzeggen, bestaan.