World Association of Chefs' Societies

De World Association of Chefs' Societies (WACS), inmiddels beter bekend als WorldChefs, is een wereldwijd netwerk van meer dan 100 vakverenigingen die chefs van alle niveaus en verschillende specialiteiten representeren.
Het Gastronomisch Gilde is de grootste WACS-erkende vakvereniging voor koks en andere food professionals in Nederland. Door deze connectie kan ons wedstrijdteam, ‘Culinary Team The Netherlands’ (CTTN), deelnemen aan zowel nationale als internationale kookwedstrijden. Lees hier meer over het CTTN.

De geschiedenis van Worldchefs

Het WorldChefs-netwerk is als eerste opgezet in oktober 1928 aan de Sorbonne in Parijs. Op het eerste congres waren 65 afgevaardigden uit 17 landen aanwezig. Zij representeerden 36 nationale en internationale verenigingen, en de gerespecteerde Franse chef-kok August Escoffier werd uitgeroepen tot de eerste Erepresident van de WACS.

Vandaag de dag heeft het wereldwijde WorldChefs-netwerk meer dan 100 officiële culinaire verenigingen als leden, waarvan het Gastronomisch Gilde er dus ook een is. Het tweejaarlijkse WACS-congres is in de afgelopen 74 jaar in 20 verschillende steden in de wereld georganiseerd. De WACS wordt gemanaged door een verkozen orgaan die bestaat uit de WACS-president, vicepresident, penningmeester, secretaris-generaal en ambassadeur-erevoorzitter en door een raad van continentale bestuurders die zich ontfermt over de regio’s in Azië, Europa, Afrika, de Stille Oceaan en Amerika. Een afzonderlijke commissie managet alle culinaire wedstrijdgerelateerde zaken.

Het laatste WACS-congres dat in Nederland werd verzorgd, vond plaats in 2000 in Maastricht.
 

Mission Statement

De World Association of Chefs' Societies is een niet-politieke, professionele organisatie die zich inzet voor het behoud en de verbetering van de culinaire normen van alle keukens wereldwijd.

Om deze doelstelling te bereiken, zorgt WorldChefs voor onderwijs, competitie- en netwerkmogelijkheden voor en professionele ontwikkeling van haar internationale leden. Als een autoriteit en opinieleider op het gebeid van voedsel, vertegenwoordigt de WACS een wereldwijde stem voor alle kwesties gerelateerd aan het culinaire beroep.