U bent hier

Verslag lupinelezing met kookworkshop

07-02-2018
Lees hier het verslag van de bijeenkomst van sociëteit Gelderland

Op 5 februari was Jacqueline Castelijns van Powerpeul  bij ons te gast in Ede. Samen met het Louis Bolk instituut en een aantal biologische boeren pionieren zij met de teelt van witte lupinebonen in Nederland en de mogelijkheden in de professionele keuken. Deze lokale lupineteelt inspireert koks en bakkers om meer plantaardige keuze in winkels en horeca aan te bieden. Zo ontwikkelde bakkerij Hardeman een vegan Brabants lupinebroodje als variatie op het beroemde worstenbroodje en maakt Burgerbar Meneer Smakers er lupineburgers van. Zij merken dat een puur plantaardige optie bij een brede groep klanten populair is, publiciteit oplevert en ook nieuwe klanten  lokt.
 
Lupine is super gezond door het hoge gehalte aan eiwit (36%) en vezels (40%). De boontjes bevatten alle essentiële aminozuren en zijn daarmee een volwaardige alternatief voor vlees.
 
Tijdens de lezing vertelde Jacqueline Castelijns aan de hand van beeldmateriaal over de teelt van witte lupine in Nederland en de mogelijkheden van de boon in de keuken. In een gezelschap van koks komen daar natuurlijk meteen nieuwe creatieve ideeën bij. Er waren lupinebroodjes om te proeven en de koks gingen aan de slag om verse lupineburgers te bereiden.
 
Een geslaagde avond en meer dan genoeg inspiratie om verder te experimenteren met de mogelijkheden van dit bijzondere boontje!
Na afloop van workshop namen alle koks een zakje LUPINE, om er op hun bedrijf mee te experimenteren. En om het later uiteraard op de kaart te zetten.
Het is goed om te merken dat er steeds meer vraag naar biologische en vegetarische voeding in de horeca komt.