U bent hier

Sociëteit Gelderland: Remeker

09-10-2018
Sociëteit Gelderland was op bezoek bij kaasboerderij De Groote Voort en leerde hun natuurlijke werkwijze kennen!

Vorige week, op 1 oktober, waren de Gelderse sociëteitsleden te gast bij Jan Dirk van de Voort op kaasboerderij De Groote Voort in Lunteren. Op deze boerderij wordt Remeker kaas, Ghee en Remeker kaasfondue gemaakt.
 
De wijze waarop hier gewerkt / geboerd wordt, is niet alledaags. Er zijn 90 gehoornde Jersey-koeien, die bijna het hele jaar buiten lopen en in de winter in een ronde potstal verblijven. De kalfjes blijven drie weken bij hun moeder lopen.
 
Er is 50 hectare grasland, dat alleen bemest wordt met de gefermenteerde mest uit de potstal. Er wordt geen kunstmest gebruikt. Er groeien grassen, klaver en kruiden. Hierdoor is er een rijk bodemleven en wordt de oogst groter. Daarnaast wordt er antibioticavrij gewerkt, wat ook weer gunstig is voor een goede kringloop en een gezond bodemleven.
 
Men gebruikt rauwe melk en biologisch stremsel. De kaas wordt maar kort gepekeld. Hierdoor is het zoutgehalte laag. Om de kaas vormt zich een natuurkorst, die wordt ingesmeerd met Ghee. Zo krijgt de Remeker kaas zijn speciale smaak.
 
De Ghee wordt hier ook gemaakt. Dit is zuiver melkvet, wat verkregen wordt door het water uit de boter te laten verdampen. Naast de Remeker kaas, is ook kaasfondue een product dat op de boerderij te verkrijgen is. Onze groep heeft daar met z’n allen erg van kunnen genieten.
 
De natuurlijke werkwijze in deze kringloop zorgt dus voor de bijzondere smaak. Volgens Jan Dirk komt het door het vermijden van kunstmest, bestrijdingsmiddelen, antibiotica, krachtvoer en alles wat niet natuurlijk is. En met name door te kijken naar wat de koeien nodig hebben en daarop in te spelen.

Houd onze socials en de website in de gaten voor meer toffe, aankomende activiteiten!