U bent hier

Restauranttrends 2018

16-01-2018
Uit eten gaan verandert. Lette de gast voorheen vooral op hetgeen geserveerd werd, tegenwoordig moet het totaalplaatje kloppen; gerechten, sfeer en service. Daarnaast verandert het menu.

Vlees, vis, vegetarisch, veganistisch

Het type vlees en vis dat op de kaart staat verandert. Waar een goed restaurant vroeger kreeft en foie gras op de kaart moest hebben, krijgen gasten tegenwoordig ook een stukje beenmerg op hun bord. Bovendien kan de gast kiezen voor een vegetarisch menu. Restaurants koken mede daardoor bewuster. Met meer groente en fruit. Mensen willen graag gezond en vers eten en niet na een avond tafelen het gevoel hebben dat ze vol zitten.
Naast vegetarische gerechten zie je ook steeds meer veganistiche gerechten. Door deze trend moeten koks op zoek naar andere sterke smaken dan die van vlees, wat voorheen vaak de basis vormde van een gerecht. Daaruit ontstaan nieuwe subtrends, zoals fermenteren.
De veranderingen in menu en samenstelling van gerechten komt ook door het feit dat restaurantgasten vaker individuele wensen hebben. De ene eet geen suiker of heeft een tarwe-allergie, de ander is veganist. Daar moet je als kok op kunnen inspelen.
Wellicht dat koks daardoor ook steeds meer de samenwerking zoeken. Waar men vroeger heel beschermend was over zijn recepten, is de ene kok nu gastchef bij de ander.

Alcohol

Ook op het gebied van alcohol zie je een verschuiving. Het aanbod alcoholvrije cocktails en alcoholvrije arrangementen neemt toe. Dan krijg je bijvoorbeeld gefermenteerde drankjes of bijzondere thee, wat je in de Aziatische keuken al vaker ziet. Gefermenteerde dranken zijn rijk van smaak en daardoor een goede vervanger voor wijn.
En wordt er toch wijn geserveerd, dan zijn het steeds vaker biologische wijnen, een trend die past bij de ‘natural cuisine’. Ook zie je steeds vaker bourbon of Amerikaanse whiskey op de dranken kaart staan.

[Bron: nu.nl]